Norwood – Hamilton Skála – Ludwig Skála

A férfias és női kopaszodási mintákat különféle meghatározott skálák mutatják be. A férfi kopaszodási skála a Norwood- vagy Hamilton Skála, a női a Ludwig Skála.

A Norwood típusok változatai:

II. A: a teljes elülső hajvonal enyhül

III. A: a haj a fejtető fele tovább enyhül

IV. A: a kopasz terület továbbhalad a fejtető közepénél

V. A: a kopasz terület kiterjed a fej hátsó részére, de a kopasz terület szűkebb, mint a hagyományos VI. típusnál.

A női hajhullás különbözik a férfiakétól. A női hajhullást a Ludwig osztályozási rendszer mutatja be. A DHT hormon átalakítja az ösztrogént. A nők hajhullása általában a menopauza során alakul ki. Ilyenkor az ösztrogén szint csökken, s hajhullás alakul ki. Eltérően a férfiak kopaszodási mintáitól, a nőknél a haj ritkul, vékonyodik, de nem alakulnak ki teljesen kopasz foltok.

Norwood - Hamilton Skála

Norwood – Hamilton Skála

A férfiaknál előlforduló kopaszság elsősorban a fej elülső és középső részére terjed ki.

Ez a rész a legérzékenyebb a DHT nevű hormonra, mely a kopaszodást okozza. Ezen az érzékeny területen a szőrszálak gyengévé, finomabbá válnak és végül megállnak a növekedésben.

A fej oldalsó és hátsó része ellenáll a DHT hormonnak, így ott nem alakul ki kopaszság és férfi hajhullás.

A férfi hajhullást a Norwood Osztályozási Rendszer mutatja be.

Kopaszodási minták nöknél:

I. típus: (enyhe) ebben a típusban kis mértékű hajhullás alakul ki, a ritkulás mennyisége alacsony, a kopaszság nem észlelhető.

II. típus: (közepes) a haj mennyisége észrevehetően csökken.

III. típus: (erős) a kopaszodás erősen észrevehető a fejtetőn.

A női hajhullásnak nem olyan egyértelmű az oka, mint férfiaknál. Nőknél a hajvonal elvékonyodása néha átmeneti, ezt okozhatják hormonváltozások: pajzsmirigy változások, terhesség, menopauza.

Ludwig Skála, Hamilton Skála

Ludwig Skála

A női hajhullás gyakoribb jelenség, mint azt gondolnánk. Megjelenése egészen más, mint a férfiak esetében, s kezelése jelentős szakértelmet kíván. A nők esetében a haj elvékonyodik, s nem mintákban hull ki. Nem veszítik el olyan látványosan a hajukat, mint a férfiak. A nőknél befolyásoló tényező a terhessség és a menopauza megjelenése is. Sokkal inkább befolyásolják a hormonális változások, az egészségügyi helyzet és a külső tényezők, mint a férfiaknál. Ahhoz, hogy megértsük a nők különböző típusú hajhullását, és azok kezelését, célszerű három fő kategóriába sorolni a mintákat. Számos oka van, hogy a női hajhullás miért más, mint a férfiaké. Legfontosabb, hogy a férfiak szervezetében jóval nagyobb mennyiségben található meg a tesztoszteron. Mikor a tesztoszteron átalakul DHT hormonná, akkor az lesz a kopaszodás fő okozója. Mivel a nőkben a tesztoszteron mennyisége kisebb, ezért nem alakul ki olyan drasztikus hajvesztés, mint a másik nemnél. A kor előrehaladtával mindenkinél kialakul hajvesztés, a teljes haj mennyisége idővel csökken mindkét nemnél.

Ha Ön is kopaszodásban szenved, keressen fel minket.

[box title=”Hívjon a 0630 607 9885 számon,…”]… vagy vegye fel velünk a kapcsolatot a profueclinic@gmail.com email címen, amennyiben szeretne részt venni egy hajbeültetést megelőző ingyenes szaktanácsadáson, konzultáción. A szám minden nap reggel 9:00 és este 19:00 között hívható, az ünnepnapok kivételével[/box]

Írjon nekünk!
x
Hogyan szeretne kérdéseire választ kapni?