Férfi hajhullás és hajvesztés

Nagyjából a 20-as éveikben járó férfiak egy negyedének már vannak tapasztalatai a férfi hajhullás és hajvesztés terén.

Férfi hajhullás

Férfi hajhullás

Az 50-es férfiak mintegy fele pedig már kopaszodik. Azonban először is, nézzük a természetes hajhullást. Átlagosan, a legtöbb ember naponta 100 hajszálat veszít el, ez teljesen normális, a természetes újra növekedési ciklus része. Fésülködéskor azt vette észre, hogy több haja hullott ki, mint máskor? Valamint, hogy a fejtetőn egyre inkább ritkul a haja, valamint halántékánál kifejezetten elvékonyodtak hajszálai? Lehetséges, hogy a hajvesztést valamilyen betegség, gyógyszer, rossz táplálkozás, vagy súlyos stressz okozza, azonban az esetek 95 százalékában a kiváltó ok a genetika. Abban az esetben, amikor is a férfi hajvesztés örökletes, a gének, és hormonok rendellenes működése zsugorító hatással van a hajhagymákra, ezzel megakadályozva az új hajszálak növekedését. Idővel a fejbőrben lévő szőrtüszők folyamatos zsugorodása, a haj növekedési ciklusának lerövidüléséhez vezet. A haj egyre vékonyabbá, és rövidebbé válik, mígnem teljesen eltűnik. Ez a természet egy kegyetlen csínja, mely megfosztja az embereket egészséges, dús hajkoronájuktól, már ebben az élet korai szakaszában is.

Régen az egyetlen rendelkezésre álló lehetőség, hogy a férfiak fátylat borítsanak kopaszságukra, a különböző parókák használata volt. De szerencsére ma már létezik hatékonyabb megoldás is. A tudomány szolgálatában az emberiség folyamatosan alkotja, és fejleszti a legkülönfélébb termékeket és technikákat, hogy a hajvesztést ne csak elrejteni lehessen, hanem kezelni is, valamint ha már fellépett a teljes kopaszság, pótolni tudjuk a hiányt, hajtranszplantációs, hajbeültetési beavatkozásokkal klinikánkon.

 

Hajhullás férfiaknál

Hajhullás férfiaknál

Férfias kopaszodás

A férfias kopaszodás egyik leggyakoribb formája, amikor a haj a homlok felett kétoldalt, két kis háromszögben ritkulásnak indul. A legtöbb kopaszodó férfi ebben szenved. Orvosi kifejezése androgenetikus alopécia. Ezt az állapotot a hormonok okozzák. Az androgén nevű hormon befolyásolja a haj növekedését. Általában genetikai okai vannak. Ez az állapot elkíséri a beteget élete végéig, hiszen ezt a férfias típusú hajhullás visszafordíthatatlan, nem lehet rajta gyógyszeres kezeléssel segíteni. Először kisebb háromszögben kezd ritkulni a haj, s ez az idő folyamán egyre hátrébb húzódik, végül a fej közepén vagy a hátsó részen összeérnek a kopasz területek. Patkó formájú kopaszodásnak is nevezik, mert a fej két oldalán alakul ki kopaszság, a középső részén gyakran marad egy kevés haj, így patkó formát ábrázolva.

 A férfi hajhullás okai

A férfi hajhullást, hajvesztést a tesztoszteron nevű hormon  változása okozza. A tesztoszteron hormont az 5-alfa reduktáz enzim alakítja át dihydrotestosteronná. A homlokon, a fejtetőn és a halántékon lévő hajszálak érzékenyek a dihidrotesztoszteron nevű hormonra, mely azokat elpusztítja, így kialakul a hajhullás, mely kopaszsághoz vezet. Vannak azonban férfiak, akiknek a szervezetében nem található meg ez az 5-alfa reduktáz enzim, náluk nem alakul ki kopaszodás. Más testrészeken viszont ugyanez a hormon a testszőrzet növekedését serkenti.

Ha Önnek férfias típusú hajhullása, hajvesztése van, és ez nagyon zavarja, van megoldás! Vegye fel velünk bátran a kapcsolatot.

 

Írjon nekünk!
x
Hogyan szeretne kérdéseire választ kapni?